gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Kruche ciasto z jagodami i bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Białka oddzielamy od żółtek.....

Kruche ciasto z jagodami i bezą

Składniki:

Kruche ciasto z jagodami i bezą

 

  • 4 jajka,
  • 150 gram margaryny,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 300 gram jagód

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z jagodami i bezą
Białka oddzielamy od żółtek. Do miski wsypujemy mąkę, pół szklanki cukru, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy margarynę i żółtka, zagniatamy ciasto, które będzie wyglądać jak kruszonka. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę (tortownicę) wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatamy do dna. Na cieście układamy jagody (mogą być mrożone, ale najpierw trzeba je rozmrozić) Z białek ubijamy pianę na sztywno, dodając pół szklanki cukru. Ubitą pianę wykładamy na jagody. Rozsmarowujemy. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 180 stopni.

Tagi:

jajko jajka