Sposób przygotowania:
Malinowa chmurka
Kruche ciasto
Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, śmietanę, żółtka i cukier. Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki.
Ciasto wałkujemy, wykładamy nim dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
Pieczemy ok 15-20 min w temperaturze 180 stopni, do zarumienienia.
Galaretka malinowa
Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystygnięcia.
Wrzucamy zamrożone maliny - uwaga! Galaretka bardzo szybko tężeje z mrożonymi owocami!
Krem mascarpone:
Serek mascarpone, śmietanę i cukier miksujemy na dużych obrotach - mamy uzyskać puszysty i gęsty krem
Beza:
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na koniec mąkę ziemniaczaną.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy formę naszej tortownicy, następnie nakładamy bezową pianę, posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy ok godziny w temperaturze 130 stopni.
Warstwy układamy następująco:
kruche ciasto
galaretka malinowa
krem mascarpone
beza z migdałami
ciasto najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki - można na całą noc!
bezę można upiec dzień wcześniej.
Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, śmietanę, żółtka i cukier. Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki.
Ciasto wałkujemy, wykładamy nim dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
Pieczemy ok 15-20 min w temperaturze 180 stopni, do zarumienienia.
Galaretka malinowa
Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystygnięcia.
Wrzucamy zamrożone maliny - uwaga! Galaretka bardzo szybko tężeje z mrożonymi owocami!
Krem mascarpone:
Serek mascarpone, śmietanę i cukier miksujemy na dużych obrotach - mamy uzyskać puszysty i gęsty krem
Beza:
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na koniec mąkę ziemniaczaną.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy formę naszej tortownicy, następnie nakładamy bezową pianę, posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy ok godziny w temperaturze 130 stopni.
Warstwy układamy następująco:
kruche ciasto
galaretka malinowa
krem mascarpone
beza z migdałami
ciasto najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki - można na całą noc!
bezę można upiec dzień wcześniej.
ciasteczka