MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 258]

Malinowa chmurka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne kruche ciasto z malinami, kremem mascarpone i bezą. Maliny można zastąpić innymi sezonowymi owocami - porzeczki, borówki, wiśnie, truskawki.

Malinowa chmurka

Składniki:

Malinowa chmurka

 

  • Kruche ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka masła 200 g
  • 1 czubata łyżka śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru

 

  • Galaretka malinowa
  • 1 galaretka malinowa
  • 400g maliny mrożone
  • 1 łyżka żelatyny

 

  • Krem mascarpone
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru - ewentualnie można dosłodzić :P

 

  • Beza
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Malinowa chmurka
Kruche ciasto

Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, śmietanę, żółtka i cukier. Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki.

Ciasto wałkujemy, wykładamy nim dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Spód ciasta nakłuwamy widelcem.

Pieczemy ok 15-20 min w temperaturze 180 stopni, do zarumienienia.

Galaretka malinowa

Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystygnięcia.

Wrzucamy zamrożone maliny - uwaga! Galaretka bardzo szybko tężeje z mrożonymi owocami!

Krem mascarpone:

Serek mascarpone, śmietanę i cukier miksujemy na dużych obrotach - mamy uzyskać puszysty i gęsty krem

Beza:

Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na koniec mąkę ziemniaczaną.

Na papierze do pieczenia odrysowujemy formę naszej tortownicy, następnie nakładamy bezową pianę, posypujemy płatkami migdałów. 

Pieczemy ok godziny w temperaturze 130 stopni.

Warstwy układamy następująco:

kruche ciasto

galaretka malinowa

krem mascarpone 

beza z migdałami

ciasto najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki - można na całą noc!

bezę można upiec dzień wcześniej.