migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne i bardzo proste ciacho ze śliweczkami. Ciasto nie jest za wysokie ale całkiem ładnie sie prezentuje i się nie kruszy a do tego smakuje rewelacyjnie. Ostatnio to ciacho często gości na naszym stole.

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

 

  • ciasto
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Przygotować ciasto. Na stolnicę wysypać makę. Wymieszać ją z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. Dużą blaszkę natłuścić i dno wylepić ciastem. Śliwki wypestkować i ułożyć na cieście skórką do dołu. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać cukier oraz mąkę i wymieszać. Dodać masło i rozgnieść wszystko palcami. Kruszonką posypać śliwki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut, funkcja góra-dół.
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Etap 1 Przygotować ciasto. Na stolnicę wysypać makę. Wymieszać ją z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtko i zagnieść ciasto.
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Etap 2 Dużą blaszkę natłuścić i dno wylepić ciastem.
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Etap 3 Śliwki wypestkować i ułożyć na cieście skórką do dołu.
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Etap 4 Kruszonką posypać śliwki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut, funkcja góra-dół.

Tagi:

ciasto śliwki