IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Kruche ciasto z budyniem i śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczne kruche ciasto ze śliwkami i masą budyniową pod kruszonką.

Kruche ciasto z budyniem i śliwkami

Składniki:

Kruche ciasto z budyniem i śliwkami

 

 

  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 650 ml mleka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z budyniem i śliwkami
Przygotowujemy ciasto. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli mieszamy razem. Dodajemy margarynę i zagniatamy ciasto, aż margaryna się całkowicie zlepi z sypkimi produktami, wtedy dodajemy jajko i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok 20 min. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę o średnicy 26cm. Pieczemy w temp. 160'C ok 25 min. Przygotowujemy masę budyniową. 500 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy dodając cukier i cukier waniliowy. Do gotującego się mleka wlewamy powoli budyń i delikatnie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Na budyń wykładamy połówki śliwek ( bez pestek ) skórkę wtapiając w budyń. Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, aż się połączą i posypujemy dość grubo po śliwkach. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika na ok 60 min. w temp. 175'C. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!