Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kruche ciasto ze śliwkami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto z serem i śliwkami jest pysznym dodatkiem do kawy lub herbatki.

Kruche ciasto ze śliwkami i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto ze śliwkami i serem

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 12 dag zimnego masła
  • 1 jajko
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg śliwek węgierek ( mrożone)
  • 5 dag pokruszonych herbatników
  • masa serowa
  • 1/2 kg tłustego sera z wiaderka
  • 5 dag masła
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 budyń waniliowy
  • kruszonka
  • 1 szklanka maki tortowej
  • 10 dag cukru kryształu
  • 10 dag masła

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto ze śliwkami i serem
Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło utarte na tarce o dużych otworach, cukier puder, cukier waniliowy, posiekać i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i na pół godziny do lodówki. masa serowa Żółtko, całe jajko, masło, cukier zmiksować, dodać ser i budyń, wymieszać. kruszonka Mąkę, cukier, masło na kruszonkę siekać nożem aż składniki się połączą, pokruszyć palcami. Ciasto rozwałkować, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 21/35 cm, posypać pokruszonymi herbatnikami. Łyżką ułożyć stożki z sera i śliwki skórką do dołu. Po wierzchu posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45-50 minut w temp 180 stopni.
Kruche ciasto ze śliwkami i serem
Wszystkie składniki ciasta dokładnie posiekać
Kruche ciasto ze śliwkami i serem
Ciasto rozwałkować i włożyć na przygotowaną blaszkę
Kruche ciasto ze śliwkami i serem
Posypać pokruszonymi herbatnikami ułożyć ser i śliwki
Kruche ciasto ze śliwkami i serem
Po wierzchu ciasto posypać przygotowaną kruszonką