Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kruche cynamonki z pomarańczową skórką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka o delikatnym smaku pomarańczy z dodatkiem cynamonu i przyprawy do szarlotki to rarytas, któremu nie można się oprzeć.

Kruche cynamonki z pomarańczową skórką

Składniki:

Kruche cynamonki z pomarańczową skórką

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki przyprawy do szarlotki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki wody
  • 1 białko
  • cukier perlisty

Sposób przygotowania:

Kruche cynamonki z pomarańczową skórką

ETAP 1:

Kruche cynamonki z pomarańczową skórką
Wszystkie składniki ciasta razem połączyć i zagnieść ciasto

Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę i skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto.

ETAP 2:

Kruche cynamonki z pomarańczową skórką
Ciasto rozwałkować, posypać przyprawami i zrolować

Następnie rozwałkować na grubość 1,5-2 mm. Posmarować wodą wymieszaną z łyżeczką cukru waniliowego, posypać cynamonem i przyprawą do szarlotki. Zwinąć jak roladę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na 10-15 minut.

ETAP 3:

Kruche cynamonki z pomarańczową skórką
Rulon nacinać cztery razy nie do samego końca

Schłodzony rulon z ciasta wyjąć z folii, ostrym nożem zrobić 4 nacięcia i odciąć.

ETAP 4:

Kruche cynamonki z pomarańczową skórką
Ciasteczka ułożyć na przygotowanej blaszce

Rozkładać jak kwiaty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem wymieszanym z cukrem waniliowym i posypać cukrem perlistym.

Blaszkę z ciasteczkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10-15 min.