akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Kruche drożdżowe rurki z marmoladą

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Proste rurki krucho-drożdżowe nadziane marmoladą. Doskonałe do popołudniowej kawy. Serdecznie polecam!

Kruche drożdżowe rurki z marmoladą

Składniki:

Kruche drożdżowe rurki z marmoladą

Ciasto

Dodatkowo

  • marmolada (najlepiej twarda)
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Kruche drożdżowe rurki z marmoladą

Ciasto

Drożdże i cukry rozpuścić w mleku. Odstawić na 10 minut do "ruszenia drożdży". Miękkie masło utrzeć z żółtkami, jajkiem i łyżką oleju do puszystości. Dodać wyrośnięte drożdże, zmiksować. Następnie wsypać przesianą mąkę oraz sól. Ciasto dobrze zagnieść rękami lub wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.

ETAP 2:

Wyrobione ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 10 cm. Na środek każdego wyłożyć łyżeczkę marmolady i rozsmarować nożem (zostawiając jeden bok wolny). Każdy kwadracik zwinąć w rurkę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odstawić na minimum 30 minut do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Piec w 180 st.C przez około 20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! (Inspiracja/ źródło: Przy kuchennym stole)