Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kruche gwiazdki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na

Kruche gwiazdki

Składniki:

Kruche gwiazdki

 

  • 300 g mąki
  • 250 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 1/2 szklanki konfitury lub marmolady
  • cukier puder do posypania
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

Kruche gwiazdki
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycisnąć foremką gwiazdki. W środku gwiazdek wyciąć małe dziurki. Wszystkie ciastka ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika. Piec ok. 10 minut. Ciastka bez dziurek smarować marmoladą i nakładać na nie ciastka z dziurkami. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Tagi:

gwiazdki