Sposób przygotowania:
Kruche maślane ciasteczka
Mąką przesiewamy od razu na stolnicę. Część mąki lepiej odłożyć i dodawać ją stopniowo gdyż inaczej możemy mieć problem z wyrobieniem ciasta. Cukier puder również przesiać na stolnicę, wymieszać z mąką. Masło pociąć na małe kawałeczki i wymieszać z resztą. Zrobić dołek, wbić jajo. Laskę wanilii przeciąć ostrym nożem na pół i wyskrobać ze środka nasionka, dodać do reszty. Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. i podzielić je na połowę. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3-4 mm, a następnie wykrawamy ciasteczka i kładziemy na blachę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciasteczko smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem perlistym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok 12 min. Musimy pilnować czasu ponieważ każdy piekarnik jest inny i może się okazać że u kogoś innego wystarczy 10 min. Z podanej porcji składników wychodzi 4-5 blaszek ciastek.