Sposób przygotowania:
Kruche miseczki z sosem tzaziki
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z połową kostki masła,dodać jajo i sól. Wyrabiać i zagnieść. Foremki wysmarować lekko masłem i wylepić każdą małą ilością ciasta, aby powstały miseczki. Nagrzać piekarnik do 180-190 st. C, a foremki poustawiać na większej blasze i wstawić na 10-15 min. do piekarnika. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i obrócić foremki do góry dnem, postukać lekko w denka foremek, aby łatwo wyszły babeczki. Sporządzić sos tzaziki, wlewając jogurty z opakowań do miski szklanej. Ogórka umyć i kilka ząbków czosnku obrać. Ząbki czosnki przepuścić przez praskę, a ogórka zetrzeć na hebelku. Wrzucić składniki do jogurtu, doprawić przyprawą do tzaziki lub solą morską i pieprzem ziołowym lub czarnym mielonym. Wymieszać i napełniać sosem miseczki z kruchego ciasta. Podawać na półmisku jako przystawkę.