Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kruche motylki z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kruche motylki przełożone dżemem truskawkowym.

Kruche motylki z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche motylki z dżemem

 

 

  • dodatkowo:
  • ulubiony dżem: u mnie truskawkowy
  • foremki motylki lub inne:mniejsza i większa

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche motylki z dżemem
Składniki ciasta zagnieść w misce, włożyć do woreczka/owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać foremką ciastka. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem, piec ok. 15-20 min. w 180st. C. Połowę ciastek posmarować dżemem, złączyć z pozostałymi połówkami bez dżemu. Ewentualnie posypać cukrem pudrem.
Kruche motylki z dżemem
Ciasto cienko rozwałkować, powycinać motylki.
Kruche motylki z dżemem
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem.
Kruche motylki z dżemem
Ciastka przełożyć na kratkę lub tacę do wystudzenia.
Kruche motylki z dżemem
Połowe ciastek posmarować dżemem truskawkowym.