Sposób przygotowania:
Kruche orzeszkiETAP 1:
Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać jajka i zimne masło, szybko zagnieść ciasto które schłodzić w lodówce.
Po upływie około 30 minut ciasto wyjąc z lodówki i uformować z niego malutkie kuleczki.
ETAP 2:
Maszynkę do wypiekania orzeszków rozgrzać i smażyć kolejno łupinki na złoty kolor u mnie trwało to około 3 minut.
Gdy kuleczka jest zbyt duża to ciasto rozlewa się na boki tworząc dookoła łupinki obrączkę i właśnie ten naddatek delikatnie obłamać jeszcze z ciepłych łupinek.
ETAP 3:
Pierniczki połamać i zalać gorącym mlekiem, odstawić do całkowitego wsiąknięcia mleka, orzechy zmiksować przy pomocy blendera do zmiksowanych orzechów dodać namoczone pierniczki i jeszcze raz wszystko zmiksować do momentu powstania jednolitej pasty.
Czekoladę rozpuścić nad parą i dodać do niej pastę orzechowo-piernikową, wymieszać, następnie dodać szczyptę soli i alkohol.
ETAP 4:
Łupinki orzechów nadziewać przygotowanym nadzieniem i sklejać po dwie łupinki, przygotowane orzeszki odstawić na kilka godzin do zastygnięcia.