iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kruche orzeszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Kruche orzeszki z orzechowym nadzieniem będą idealnie pasowały na nadchodzące święta, a dodatkowo są przepyszne.

 Kruche orzeszki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruche orzeszki

ciasto:

nadzienie:

  • 10 dag pierniczków
  • 3 łyżki mleka
  • 20 dag orzechów
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • 1 łyżka spirytusu

Sposób przygotowania:

Kruche orzeszki

ETAP 1:

Kruche orzeszki
Kuleczki trzeba wyczuć aby nie były za małe.

Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać jajka i zimne masło, szybko zagnieść ciasto które schłodzić w lodówce.

Po upływie około 30 minut ciasto wyjąc z lodówki i uformować z niego malutkie kuleczki.

ETAP 2:

Kruche orzeszki
Łupinki mają mieć ładny złoty kolor.

Maszynkę do wypiekania orzeszków rozgrzać i smażyć kolejno łupinki na złoty kolor u mnie trwało to około 3 minut.

Gdy kuleczka jest zbyt duża to ciasto rozlewa się na boki tworząc dookoła łupinki obrączkę i właśnie ten naddatek delikatnie obłamać jeszcze z ciepłych łupinek.

ETAP 3:

Kruche orzeszki
Wszystkie sładniki nadzienia dokładnie wymieszać.

Pierniczki połamać i zalać gorącym mlekiem, odstawić do całkowitego wsiąknięcia mleka, orzechy zmiksować przy pomocy blendera do zmiksowanych orzechów dodać namoczone pierniczki i jeszcze raz wszystko zmiksować do momentu powstania jednolitej pasty.

Czekoladę rozpuścić nad parą i dodać do niej pastę orzechowo-piernikową, wymieszać, następnie dodać szczyptę soli i alkohol.

ETAP 4:

Kruche orzeszki

Łupinki orzechów nadziewać przygotowanym nadzieniem i sklejać po dwie łupinki, przygotowane orzeszki odstawić na kilka godzin do zastygnięcia.