kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Kruche orzeszki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fajna przekąska dla łakomczuchów. Nie jeden mój gość sięgając po orzeszki prosił o dziadka do orzechów...ha..ha..

Kruche orzeszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche orzeszki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche orzeszki
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Robimy małe kuleczki. Patelnię do pieczenia orzeszków smarujemy odrobiną oleju i nagrzewamy z obu stron. Kuleczki wkładamy do otworków, mocna zaciskamy i pieczemy na rumiano. Upieczone skorupki obcinamy nadając im odpowiednią formę. Krem: Zagotowujemy margarynę, wodę, cukier i kakao. Studzimy i dodajemy mleko w proszku. Ucieramy mikserem na gładko. Napełniamy połówki orzeszków i sklejamy ze sobą. Odstawiamy by dobrze się skleiły. Najlepiej smakują po dwóch dniach gdy ciasto przejdzie masą. Orzeszki możemy przechowywać w lodówce nawet przez miesiąc.
Kruche orzeszki
Etap 1Upieczone połówki orzeszków oczyszczamy.
Kruche orzeszki
Etap 2Ucieramy krem z mlekiem w proszku.
Kruche orzeszki
Etap 3Napełniamy połowki orzeszków kremem.
Kruche orzeszki
Etap 4Dokładnie sklejamy połowki ze sobą.