Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1503]

Kruche pierożki z masą kukułkową

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche pierożki z masą krówkową. Rozpływają się w ustach. Są idealne. Bardzo kruche ciasto i masa krówkowa o smaku znanych cukierków kukułek. Proste i szybkie w wykonaniu. Takie ciasteczka to moja propozycja na świąteczny stół.

Kruche pierożki z masą kukułkową

Składniki:

Kruche pierożki z masą kukułkową

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 20 dag masy krówkowej kukułka
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Kruche pierożki z masą kukułkową

Wykonanie ciasta i formowanie ciasteczek:

Kruche pierożki z masą kukułkową
Z podanych składników zagniatamy ciasto,formujemy ciasteczka.

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Następnie zagniecione ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej lekko mąką pszenną, wykrawamy krążki, na każdy krążek nakładamy masy krówkowej, składamy na pół i widelcem zlepiamy brzegi, na koniec nakłuwamy.

Do pieczenia:

Kruche pierożki z masą kukułkową
Wykonane ciasteczka układamy na blaszkach z papierem.

Tak wykonane ciasteczka-pierożki układamy na blaszkach wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia.

Pieczenie i podanie:

Kruche pierożki z masą kukułkową
Ciasteczka pieczemy i podajemy, smacznego życzę.

Następnie pierożki pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się. Upieczone zdejmujemy z blaszek i studzimy. Wystudzone podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi dwie spore blaszki pierożków.
Tak około 34 sztuki.