Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Kruche pierożki z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Warto wypróbować!

Kruche pierożki z pieczarkami

Składniki:

Kruche pierożki z pieczarkami

 

  • 30dag.mąki,
  • 4 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 120ml.kwaśnej śmietany,
  • 10dag.ryżu,
  • 4 łyżki masła,
  • 15dag.pieczarek,
  • 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1\2pęczka natki pietruszki,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kruche pierożki z pieczarkami
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać do miski.Dodać szczyptę soli,jedno jajko,utarte na wiórki masło i śmietanę,zagnieść ciasto i włożyć na 45min.do lodówki. Nadzienie;Ryż wsypać do osolonego wrzątku,gotować 15 min.Pozostałe jajka ugotować na twardo,ostudzić,obrać i pokroić w drobniutką kostkę.Pieczarki i natkę pietruszki posiekać,wymieszać z jajkami i ryżem,doprawić do smaku solą i pieprzem.Kruche ciasto rozwałkować,pokroić na kwadraty o boku 10cm.Na każdy nakładać po łyżce nadzienia,brzegi posmarować rozmąconym żółtkiem,skleić pierogi dociskając widelcem.Wierzch posmarować resztą żółtka,ułożyć na natłuszczonej blasze i piec około 25min.w 200"C.

Tagi:

jajko jajka