Sposób przygotowania:
Kruche pierożki z pieczarkami
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać do miski.Dodać szczyptę soli,jedno jajko,utarte na wiórki masło i śmietanę,zagnieść ciasto i włożyć na 45min.do lodówki. Nadzienie;Ryż wsypać do osolonego wrzątku,gotować 15 min.Pozostałe jajka ugotować na twardo,ostudzić,obrać i pokroić w drobniutką kostkę.Pieczarki i natkę pietruszki posiekać,wymieszać z jajkami i ryżem,doprawić do smaku solą i pieprzem.Kruche ciasto rozwałkować,pokroić na kwadraty o boku 10cm.Na każdy nakładać po łyżce nadzienia,brzegi posmarować rozmąconym żółtkiem,skleić pierogi dociskając widelcem.Wierzch posmarować resztą żółtka,ułożyć na natłuszczonej blasze i piec około 25min.w 200"C.
pszczolka