Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1643]

Kruche pierożki z powidłem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na świąteczny stół polecam pyszne kruche ciasteczka. U mnie są to ciasteczka w kształcie pierożków. Idealnie kruche ciasto wypełnione pysznym nadzieniem z powidła, u mnie oczywiście jest to powidło domowej roboty. Upieczcie.

Kruche pierożki z powidłem

Składniki:

Kruche pierożki z powidłem

Ciasto:

Nadzienie:

  • pół słoiczka powidła śliwkowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche pierożki z powidłem

Wykonanie ciasta:

Kruche pierożki z powidłem
Wykonujemy ciasto na kruche pierożki chłodzimy je.

Z podanych składników na kruche pierożki zagniatamy ciasto, następnie je w formujemy kulę i wkładamy do lodówki do lodówki żeby się schłodziło na co najmniej pół godziny.

Nadzienie:

Kruche pierożki z powidłem
Składniki na nadzienia mieszamy dokładnie w miseczce.

Wszystkie składniki na nadzienie: powidło, kakao, cynamon i rodzynki przekładamy do miseczki i dokładnie całość mieszamy.

Formowanie:

Kruche pierożki z powidłem
Formujemy pierożki z nadzieniem z powidła, nakłuwamy.

Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej lekko mąką pszenną, szklanką o dowolnej średnicy wykrawamy krążki, nakładamy na środek nadzienia i zlepiamy dokładnie brzegi formując pierożki. Następnie nakłuwamy je widelcem.

Do pieczenia:

Kruche pierożki z powidłem
Tak wykonane kruche pierożki układamy na blaszkach z papierem.

Tak wykonane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .

Pieczenie:

Kruche pierożki z powidłem
Ciasteczka pieczemy ciasteczka do zrumienienia.

Następnie ciasteczka pieczemy do ładnego zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.

Podanie:

Kruche pierożki z powidłem

Tak upieczone pierożki studzimy i podajemy. Smacznego życzę.