Sposób przygotowania:
Kruche pierożki ze szpinakiem i rukolą
Ciasto: mąkę, jajko, sól (ok 1 płaska łyżeczka) i lekko miękkie jajko mieszamy razem na masę. Jeśli za bardzo nam się klei można dodać mąki. wkładamy gotowe ciasto do lodówki do schłodzenia na 30 minut. W tym czasie robię farsz. Szpinak rozmrażam. Cebulę kroję w kosteczkę i zaczynam smarzyć Dodaję również szpinak i rukolę (rukolę można lekko pokroić w drobniejsze liście). Wszystko razem mieszam i podsmażam. Szczypiorek siekam i dodaję do reszty. Ser feta kroję na drobne kawałki i dorzucam do reszty. Całość lekko doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem. Smażę do rozpuszczenia sera po czym dodaję śmietanę i mieszam. Farsz jest gotowy. Wyjmuję z lodówki ciasto. Odkrajam sobie kawałek - ok 1/3. Rozwałkowuję na folii aby ciasto mi się nie przykleiło do wałka ani do blatu. Ciasto najlepiej aby było dość cienko rozwałkowane. Wycinam szklanką koła - wielkość zależy od tego jak wielkie mają być Wasze pierożki. Na jedno koło nakładam farsz a drugim nakrywam. Przyciskam solidnie palcami boki i dociskam widelcem. Wierzch smaruję roztrzepanym żółtkiem z odrobina mleka oraz posypuję suszoną bazylią. Piekę na blaszce na papierze do pieczenia ok 15-20 minut w temp 180C aż sie ładnie zarumienią.
kołczu
Elficzna
dzięki :)