Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kruche pierożki ze szpinakiem i dodatkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Coś dla tych co nie lubię grzybów lub kiszonej kapusty. Szpinak z orzechami i granatem tworzy świetne połączenie które może zagościć na wigilijnym stole.

Kruche pierożki ze szpinakiem i dodatkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche pierożki ze szpinakiem i dodatkami

 

Sposób przygotowania:

Kruche pierożki ze szpinakiem i dodatkami
Składniki na ciasto miksujemy razem, a następnie zagniatamy ciasto. Na maśle podsmażamy szpinak jak odparuje dodajemy czosnek przegnieciony przez praskę, skórkę i sok z pomarańczy, posiekane orzechy laskowe, pestki i doprawiamy do smaku. Po lekkim ostudzeniu dodajemy białko i bułkę tartą. Ciasto wałkujemy na cienki placek, szklanką wykrawamy kółka, smarujemy jajkiem i nakładamy łyżeczkę nadzienia. Robimy w równych odstępach trzy szczypanki i tak kierując się do środka zlepiamy całość.Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy resztą jajka, pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Podajemy na ciepło z czerwonym barszczem.
Kruche pierożki ze szpinakiem i dodatkami
Orzechy laskowe należy dość drobno posiekać aby były wyczuwalne ale nie dominowały
Kruche pierożki ze szpinakiem i dodatkami
Przesmażony szpinak doprawiamy do smaku, na koniec wrzucamy pestki i orzechy
Kruche pierożki ze szpinakiem i dodatkami
Z ciasta wykrawamy krążki, smarujemy jajkiem i nakładamy farsz
Kruche pierożki ze szpinakiem i dodatkami
Układamy na blasze wyłożonej papierem i smarujemy jajkiem