Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Kruche pierożki z łososiem alaskańskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne i chrupiące pierożki

Kruche pierożki z łososiem alaskańskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche pierożki z łososiem alaskańskim

 

  • opakowanie ciasta kruchego
  • ok 150g łososia alaskańskiego wędzonego
  • ser pleśniowy camembert
  • żółtko
  • łyżka mleka
  • maggie
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Kruche pierożki z łososiem alaskańskim
Ciasto kruche rozwijam na stole. Łososia rozdzielam na drobne kawałki. Mój łosoś był wędzony na zimno bez soli, także konieczne było doprawienie go. ciasto francuskie rozcinam na 12 równych kawałków w ten sposób wyjdzie mi 6 sporych pierożków. Na 6 z nich układam sporą łyżkę łososia i plasterek sera camemberta. Nakładam drugi kawałek ciasta i dociskam w koło widelcem aby ciasto się ładnie skleiło. W szklance mieszam żółtko z łyżką mleka a następnie smaruję każdego pierożka pędzelkiem. Na wierzch posypuję suszoną bazylią.
Kruche pierożki z łososiem alaskańskim
łososia delikatnie oczyszczam z ości i dzielę na kawałeczki
Kruche pierożki z łososiem alaskańskim
ciasto francuskie dzielę na części za pomocą nozyka do pizzy
Kruche pierożki z łososiem alaskańskim
kładę łyżką rybę i kawałek sera plesniowego
Kruche pierożki z łososiem alaskańskim
wierzch smaruję rozbełtanym żóltkiem i obsypuję bazylią