marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruche podkówki kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na kruche ciasto wyrobić,zagnieść,schłodzić.Piekarnik nagrzać,ciasto rozwałkować,formować.Piec

Kruche podkówki kokosowe

Składniki:

Kruche podkówki kokosowe

 

  • 200 g.mąki luksusowej pszennej,
  • 150 g.margaryny do pieczenia,
  • 3-4 żółtka,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g. wiórków kokosowych,
  • tłuszcz do formy,
  • arkusz pergaminu

Sposób przygotowania:

Kruche podkówki kokosowe
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać na wiórki z margaryną ostrym nożem. Zsunąć na stos, zrobić dołek, wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe oraz tyle śmietanki ile zabierze ciasto. Wyrabiać rękoma i zagnieść. Schłodzić ok. 30 min. w lodówce. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę natłuścić, wyłożyć pergaminem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, rwać na kawałki, wałkować i tworzyć podkówki. Ułożyć na blasze, a potem wstawić ją do piekarnika na 10-15 min. Po upieczeniu wyjąć, przesypać delikatnie na tacę lub talerz płaski, potem układać na blasze kolejną turę, aż do wyczerpania zapasów ciasta.