Sposób przygotowania:
Kruche podkówki w czekoladzie.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę,po odważeniu jej,posiekać z masłem na wiórki,dodać żółtka,cukier,śmietanę,szcz- -yptę soli,wyrabiać,zagnieść w kule,schłodzić.Potem wyjąć i rozwałkować,podsypać mąką pod spód,urywać wałeczki i formować z nich podkówki.Piekarnik nagrzać do temp.180-200 st.C,blachę wysmarować tłuszczem,wyłożyć arkuszem folii aluminiowej i układać ciasteczka.Wsunąć blachę z ciastkami do nagrzanego piekarnika.Piec ok.15-20 min.Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej,ale lepiej czekoladę w mleku na polewę,mieszając ją w garnuszku na małym ogniu,zestawić,przestudzić.Po upieczeniu końce podkówek zanurzać w polewie czekoladowej,można nawet zanurzyć jeszcze w krokancie orzechowym z siekanych orzechów laskowych lub pistacji.