marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruche podkówki w czekoladzie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na kruche ciasto odważyć,przesiać,wyrobić i zagnieść. Schłodzić,rozwałkować,formować i piec 20 min.Polewę rozpuścić,oblać ciastka

Kruche podkówki w czekoladzie.

Składniki:

Kruche podkówki w czekoladzie.

 

  • 250 g.mąki krupczatki,
  • 200 g.masła,
  • 2-3 żółtka,
  • szklanka cukru,
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka soli,
  • 1/4 szklanki śmietany gęstej,
  • 1/2 garnuszka mleka,
  • tłuszcz do blachy,
  • polewa czekoladowa do ciast lub 1/2 tabliczki gorzkiej lub mlecznej do oblania,
  • 25 g.siekanych orzeszków laskowych lub pistacjowych.

Sposób przygotowania:

Kruche podkówki w czekoladzie.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę,po odważeniu jej,posiekać z masłem na wiórki,dodać żółtka,cukier,śmietanę,szcz- -yptę soli,wyrabiać,zagnieść w kule,schłodzić.Potem wyjąć i rozwałkować,podsypać mąką pod spód,urywać wałeczki i formować z nich podkówki.Piekarnik nagrzać do temp.180-200 st.C,blachę wysmarować tłuszczem,wyłożyć arkuszem folii aluminiowej i układać ciasteczka.Wsunąć blachę z ciastkami do nagrzanego piekarnika.Piec ok.15-20 min.Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej,ale lepiej czekoladę w mleku na polewę,mieszając ją w garnuszku na małym ogniu,zestawić,przestudzić.Po upieczeniu końce podkówek zanurzać w polewie czekoladowej,można nawet zanurzyć jeszcze w krokancie orzechowym z siekanych orzechów laskowych lub pistacji.