wroneczka

wroneczka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Kruche rogale drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

kruche, rozpływające się w ustach drożdżowe rogaliki, które zachowują świeżość przez dłuższy czas zaspokoją apetyt każdego łasucha

Kruche rogale drożdżowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche rogale drożdżowe

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche rogale drożdżowe
Drożdże rozcieramy w ciepłym mleku z łyżeczką mąki i łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, wbijamy jajka, dodajemy cukier, wyrośnięte drożdże i tłuszcz posiekany w kostkę. Wszystko dokładnie i energicznie mieszamy. Następnie po kawałku wałkujemy ciasto na placek, wycinamy trójkąty, nadziewamy marmoladą i zawijamy w rogalik. Rogaliki od razu wkładamy na blaszkę tak by nie miały możliwości rośnięcia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 10-15 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu można posypać je delikatnie cukrem pudrem lub polać lukrem.
Kruche rogale drożdżowe
Przygotowujemy w misce mąkę, jajka, cukier i tłuszcz a osobno rozczyn z drożdży
Kruche rogale drożdżowe
Ciasto rozwałkować na okrągły placek i wycinać trójkąty
Kruche rogale drożdżowe
Rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia