Sposób przygotowania:
Rogale drożdżowe z serem
Żółtka 8 szt ucieram z 4 łyżkami cukru,solą na puch. Drożdże zalewam ciepłym mlekiem by się rozpuściły.Do masy jajecznej utartej, dodaję drożdże rozpuszczone w mleku, sok z jednej cytryny i skórkę,masło roślinne miękkie, wsypuję mąkę i wyrabiam ciasto.Ciasto ma być sprężyste, jeśli jest za mało mleka i ciasto jest twarde, wtedy dolewam mleka.Ciasto wyrabiam do momentu, aż samo będzie odchodzić od dłoni. Miseczkę z ciastem nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia. Między czasie przyrządzam ser: dwa całe jajka miksuję z serem,cukrem 2 łyżkami,masłem śmietankowym miękkim, na końcu dodaję budyń. Ciasto wyrośnięte biorę małymi porcjami, wałkuję, kroję kwadraty.Na każdy kwadrat kładę porcję sera, zlepiam, kształtując rogal. Na blaszce wysmarowanej margaryną, układam rogale, smaruję ubitym białkiem,które nam zostało od ciasta.Rogale piekę około 30 minut w 170 stopniach. Życzę smacznego.
Lady Marmolada
luna