jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Kruche rogaliki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonałe na podwieczorek do mleka

Kruche rogaliki drożdżowe

Składniki:

Kruche rogaliki drożdżowe

 

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki drożdżowe
Z mąki, margaryny, śmietany i drożdży zagnieść ciasto.

Uformować kulę i włożyć do zimnej wody- ciasto najpierw opadnie na dno, a po pół godzinie wypłynie na wierzch.

Wyjąć je na wysypaną mąką stolnicę, dość cienko rozwałkować, wycinać niewielkie kwadraty, każdy smarować marmoladą morelową i ukośnie zwijać, formując rogaliki.

Układać je na blaszcze do pieczenia posmarowanej tłuszczem, smarować jajkiem i posypywać cukrem kryształem.

Piec na złoty kolor w piekarniku gorącym do 160 stopni C.