Sposób przygotowania:
Kruche rogaliki drożdżowe
Z mąki, margaryny, śmietany i drożdży zagnieść ciasto.
Uformować kulę i włożyć do zimnej wody- ciasto najpierw opadnie na dno, a po pół godzinie wypłynie na wierzch.
Wyjąć je na wysypaną mąką stolnicę, dość cienko rozwałkować, wycinać niewielkie kwadraty, każdy smarować marmoladą morelową i ukośnie zwijać, formując rogaliki.
Układać je na blaszcze do pieczenia posmarowanej tłuszczem, smarować jajkiem i posypywać cukrem kryształem.
Piec na złoty kolor w piekarniku gorącym do 160 stopni C.
Uformować kulę i włożyć do zimnej wody- ciasto najpierw opadnie na dno, a po pół godzinie wypłynie na wierzch.
Wyjąć je na wysypaną mąką stolnicę, dość cienko rozwałkować, wycinać niewielkie kwadraty, każdy smarować marmoladą morelową i ukośnie zwijać, formując rogaliki.
Układać je na blaszcze do pieczenia posmarowanej tłuszczem, smarować jajkiem i posypywać cukrem kryształem.
Piec na złoty kolor w piekarniku gorącym do 160 stopni C.