Koga™

Koga™

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Kruche rogaliki drożdżowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche rogaliki idealnie na mini imprezy rodzinne.

Kruche rogaliki drożdżowe

Składniki:

Kruche rogaliki drożdżowe

 

  • 1 kg. mąki (najlepiej Wrocławska)
  • 15 dkg. drożdży (1 1/2 kostki)
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 kostki margaryny np. "Kasi"
  • jabłaka lub marmolada

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki drożdżowe
Kasie rorpuścić i odstawić do ostygnięcia.
Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier i jajka. Rozmieszać sypiąc mąke, mleko i część wcześniej roztopionej Kasi. Następnie dodać reszte resztke mąki, mleka i margaryny.
Mieszać do momentu w którym masa będzie stawiać "opór". Całość wyłożyć na stół i ugniatać aż powstanie jednolita masa. Uformowć wałek który należy podzielić na cztery wmiare równe części.
UWAGA! Ciasta NIE podsypywać mąką.

Sposób:
a). Każdy kawałek rozwałkować na kształt koła i podzielić na trójkątne ćwiartki, nałożyć marmolady i zwinąć. (od szerszej strony do zwężającej się)
b). Każdy kawałek rozwałkować i podzielić na kwadraciki (wielkość zależy od wielkości owoców). Owoce ułożyć w środku każdego kwadraciku i zwinąć. (kąty kwadracika składamy do środka jak koperte)

Blache posmarować olejem
Piec do momentu zarymienienia (ok.10-20 min). W temperaturze ok. 180-200 stopni.