Kruche rogaliki nadziewane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

kruche rogaliki które każdemu posmakują

Kruche rogaliki nadziewane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche rogaliki nadziewane

 

  • 1 kg mąki
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki śmietany
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 margaryna Kasia
  • do nadziewania; budyń, rodzynki, dżem jabłkowy

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki nadziewane
Gotujemy budyń: 1,5 szklanki mleka gotujemy z dodatkiem 3 łyżek cukru oraz łyżeczką masła.W między czasie w 250 ml mleka rozrabiamy budyń i dolewamy do gotującego się mleka.Energicznie mieszamy.Odstawiamy do ostudzenia. Z 1 kg mąki, 4 jaj, 2 łyżeczek proszku do pieczenia, 4 łyżeczek śmietany.margaryny kasi oraz cukru i soli zagniatamy ciasto i odstawiamy na 20 minut do lodówki.Wałkujemy na koło i dzielimy na trójkąty. Każdy trójkąt w najszerszym miejscu ozdabiamy łyżeczką budyniu i 3-4 rodzynek lub łyżeczką gęstego dżemu jabłkowego.Zwijamy tworząc rogaliki.Kładziemy na posmarowaną blachę.Pieczemy 30-40 minut
Kruche rogaliki nadziewane
gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia
Kruche rogaliki nadziewane
z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na 20 minut
Kruche rogaliki nadziewane
ciasto po rozwałkowaniu kroimy na trójkąty
Kruche rogaliki nadziewane
u brzegu szerokości trójkąta nakładamy łyżeczkę budyniu i rodzynki