SUPERPRZEPIS

Kruche rogaliki z jabłkami

  • 2
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Kruche rogaliki z jabłkami

Rogaliki to taki szybki i smaczny deser - u mnie jest to zawsze wyjście awaryjne, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.

Składniki:

Kruche rogaliki z jabłkami

ciasto:

 

 

 

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z jabłkami

ETAP 1:

Kruche rogaliki z jabłkami
Ciasto po zagnieceniu schłodzić w lodówce.

Margarynę posiekać z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka oraz śmietanę, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić około godziny w lodówce. Jabłka obrać i pokroić w cząstki.

ETAP 2:

Kruche rogaliki z jabłkami
Ciasto cienko rozwałkować i pociąć na trójkąty.

Schłodzone ciasto rozwałkować około 1/2 cm grubości i pociąć na trójkąty.

ETAP 3:

Kruche rogaliki z jabłkami
Ułożyć jabłka i zwinąć zgrabne rogaliki.

na każdym trójkącie ułożyć po cząstce jabłka, delikatnie posypać cynamonem i cukrem waniliowym, zwinąć rogaliki.

ETAP 4:

Kruche rogaliki z jabłkami
Rogaliki ułożyć na blaszce i upiec.

Rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po wierzchu posmarować lekko ubitym jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec w temp. 180 st około 20 minut.