Sposób przygotowania:
Rogaliki półfrancuskie z jabłkami
1. Śmietanę rozmieszać dokładnie z drożdżami. Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem. Dodać śmietanę, żółtka, cukier puder oraz sól. Wyrobić krótko gładkie ciasto. Podzielić na 3 częsci. Każdą rozwałkować na kształt koła o grubości około 5 mm i pokroić na 8 trójkątów. 2. Masło stopić, posmarować nim trójkąty ciasta. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zmieszac z cukrem. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Nakładać farsz na trójkąty ciasta. Zwijać do śroak formując rogale. Ulożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posyapć brązowym cukrem. Piec około 25-30 minut w temp. 190st.
biedroneczki
lukrowanepierniczki