sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Kruche rogaliki z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne rogaliki. Najlepiej smakują z gorącą herbata.

Kruche rogaliki z jabłkiem

Składniki:

Kruche rogaliki z jabłkiem

 

  • składniki:
  • 4 jabłka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła/margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z jabłkiem
Zagniatamy ciasto z mąki pszennej, cukru, kostki masła, żółtek, śmietany, proszku do pieczenia i cukru waniliowego. Wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy na kawałki. Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy i kroimy na trójkąty. Na każdy trójkącik układamy kawałek jabłka i zwijamy. Rogaliki układamy na blasze, z wierzchu smarujemy jajkiem i możemy posypać cukrem. Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Smacznego