jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Kruche rogaliki z kremem czekoladowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zamiast kremu czekoladowego można użyć marmolady, ale ja osobiście wolę rogaliki z czekoladą,są pyszne.

Kruche rogaliki z kremem czekoladowym

Składniki:

Kruche rogaliki z kremem czekoladowym

 

 

  • krem czekoladowy (np. nutella)

 

  • 5 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z kremem czekoladowym
Do miski wsypać mąkę. dodać pokrojone w drobne kosteczki masło,śmietanę, 2 żółtka (białka zostawić na później) i odrobinę soli. Rękami wyrobić ciasto, wstawić do lodówki na 6 godzin (ja ciasto przygotowuję z wieczora i na następny dzień robię rogaliki). Rozwałkujemy ciasto na cienki placek (1,5 -2 mm), wycinamy trójkąciki. Na szerszym końcu każdego trójkącika kłaść krem czekoladowy i zawinąć formując rogaliki. W czasie wałkowania należy podsypywać stolnicę mąką. Każdy rogalik posmarować białkiem posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec ok. 30 min.