Sposób przygotowania:
Kruche rogaliki z makiem
Mąkę przesiać , dokładnie wysiekać z zimnym masłem na kruszonkę, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. Placki pokroić na 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta rozsmarować po łyżeczce masy makowej i od tej strony zwinąć, formując rogalik. Rogaliki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, w ten sposób, aby ostry koniec trójkąta znalazł się pod spodem. Piec około 20 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez). Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
monikaT83
edytaha
Szacunek Monisiu, póki co podziwiam i życzę powodzenia :) Ja też powinnam, ale jeszcze nie jestem gotowa na takie wyzwanie :)
mysza75
edytaha
Są pyszne Madziu i nawet nie bardzo słodkie, w sam raz dla Ciebie :)
I.k.stanek@gmail.com
edytaha
Bardzo dziękuję za miłe słowa. Cieszy mnie, że przepis się przydał, a co najważniejsze, że rogaliki smakowały :) Pozdrawiam cieplutko :)