Sposób przygotowania:
Kruche rogaliki z marmoladą
Mąkę wsypujemy do sporej miski (warto ją wcześniej przesiać).
Zimne masło siekamy nożem i dodajemy do mąki. Dodajemy również śmietanę oraz żółtko i zagniatamy ciasto.
Dzielimy ciasto na 3 części, każdy z nich zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Następnie każdy kawałek rozwałkowujemy i kroimy na 8 trójkątów, tak jak pizzę. Nakładamy porcję marmolady i zwijamy ciasto w rogalik.
Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem. Ich wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 15-17 minut.
Zimne masło siekamy nożem i dodajemy do mąki. Dodajemy również śmietanę oraz żółtko i zagniatamy ciasto.
Dzielimy ciasto na 3 części, każdy z nich zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Następnie każdy kawałek rozwałkowujemy i kroimy na 8 trójkątów, tak jak pizzę. Nakładamy porcję marmolady i zwijamy ciasto w rogalik.
Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem. Ich wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 15-17 minut.