Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Kruche rogaliki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, chrupiące rogaliki nadziane marmoladą i posypane cukrem pudrem. Proste i szybkie w przygotowaniu.

Kruche rogaliki z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche rogaliki z marmoladą

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 200 gram masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 słoika marmolady
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z marmoladą
Mąkę wsypujemy do sporej miski (warto ją wcześniej przesiać).

Zimne masło siekamy nożem i dodajemy do mąki. Dodajemy również śmietanę oraz żółtko i zagniatamy ciasto.

Dzielimy ciasto na 3 części, każdy z nich zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Następnie każdy kawałek rozwałkowujemy i kroimy na 8 trójkątów, tak jak pizzę. Nakładamy porcję marmolady i zwijamy ciasto w rogalik.

Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem. Ich wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 15-17 minut. 
Kruche rogaliki z marmoladą
Mąkę wsypujemy do sporej miski (warto ją wcześniej przesiać).
Kruche rogaliki z marmoladą
Zimne masło siekamy nożem i dodajemy do mąki.
Kruche rogaliki z marmoladą
Dodajemy również śmietanę oraz żółtko i zagniatamy ciasto.
Kruche rogaliki z marmoladą
Następnie każdy kawałek rozwałkowujemy i kroimy na 8 trójkątów, tak jak pizzę. Nakładamy porcję marmolady i zwijamy ciasto w rogalik.