Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2785]

Orzechowo-kakaowe ciasteczka kręcone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka orzechowo-kakaowe są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Dobry pomysł na smaczny dodatek do kawy.

Orzechowo-kakaowe ciasteczka kręcone

Składniki:

Orzechowo-kakaowe ciasteczka kręcone

 

  • Ciasto jasne
  • 30 dag mąki pszennej + do posypania deski
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 0,5 szkl mielonych orzechów włoskich
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego

 

  • Ciasto ciemne
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2/3 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 20 dag masła
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Orzechowo-kakaowe ciasteczka kręcone

Ciasto jasne

Orzechowo-kakaowe ciasteczka kręcone
Wszystkie składniki ciasta razem połączyć i zagnieść ciasto

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać zmielone orzechy, pure z dyni, żółtka, jogurt, aromat i zagnieść ciasto.

ETAP 2:

Orzechowo-kakaowe ciasteczka kręcone
Mąkę wymieszać ze wszystkimi suchymi składnikami

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i kakao.

ETAP 3:

Orzechowo-kakaowe ciasteczka kręcone
Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto

Posiekać z masłem, dodać żółtka i jogurt, zagnieść ciasto.

ETAP 4:

Orzechowo-kakaowe ciasteczka kręcone
Z tak przygotowanego ciasta uformować wałeczki

Na posypanej mąką stolnicy z ciasta utoczyć wałeczki.

ETAP 5:

Orzechowo-kakaowe ciasteczka kręcone

Na końcu zlepić po dwa kolory i skręcać w spiralki.

ETAP 6:

Orzechowo-kakaowe ciasteczka kręcone

Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, lekko spłaszczyć i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec na złoty kolor około 15 minut.