WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1676]

Kruche roladki z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche ciasteczka roladki zawijane z dżemem rabarbarowym domowej roboty. Pyszny, mało słodki deser do kawy.

Kruche roladki z dżemem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kruche roladki z dżemem

 

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150 g masła
  • Dżem u mnie rabarbarowy
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kruche roladki z dżemem

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę pszenną tortowa, cukier waniliowy, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać śmietanę, pokrojone na plasterki zimne masło, jajka i żółtko. Zagnieść ciasto.

Ciasto rozwałkować na placek grubości ok 7 mm. Przy brzegu nałożyć pasek dżemu i lekko rozsmarować. Zwinąć ciasto na dwa razy i odciąć roladkę od reszty ciasta.

Roladkę pokroić na kilkucentymetrowe kawałki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie postąpić z resztą ciasta.

Ciastka piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.

Kruche roladki z dżemem
Roladki z dżemem po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Kruche roladki z dżemem
Uformowane roladki ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kruche roladki z dżemem
Przy brzegu ciasta nakladamy warstwę dżemu
Kruche roladki z dżemem
Ciasto kruche rozwałkowujemy na placek grubości około 6-7 mm
Kruche roladki z dżemem
Składniki na ciasto kruche umieszczone w misce