mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Kruche serca z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciastka idealne na Walentynki.

Kruche serca z kremem

Składniki:

Kruche serca z kremem

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 120 g cukru białego
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 opakowanie kremu karpatkowego
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki spirytusu
  • opcjonalnie cukier puder

Sposób przygotowania:

Kruche serca z kremem
Na początku z mąki pszennej, cukru białego, szczypty soli, żółtka, 200 g miękkiego masła i śmietany dokładnie zagnieść ciasto. Następnie zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce.
Po godzinie ciasto wyjąć i rozwałkować na placek o grubości 5mm . Następnie z placka wycinać prostokąty. W co drugim prostokącie wycinać serduszko. Ciastka poukładać na blaszce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok.10 minut. Po upieczeniu ostudzić.
W garnku zagotować 250 ml mleka, dodać krem i połączyć. Następnie ponownie zagotować.
Krem ostudzić. Zimny zmiksować z 100 g masła i spirytusem.
Każde ciastko pokryć kremem i przykryć prostokątem z wyciętym serduszkiem. Na koniec ciastka można posypać cukrem pudrem. Smacznego.