Sposób przygotowania:
Kruche stożki bakaliowe
Zazwyczaj robię kruche ciastka w ten sam sposób, ale dziś urozmaicę ich przygotowanie.
Do jednej miski daję żółtka, rozpuszczone masło lub margarynę i śmietankę, a do drugiej mąkę, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia, siekane orzechy laskowe lub też mączkę orzechową i sezam biały.
Następnie łączę wszystkie składniki, dając mokre do suchych, wyrabiając ręką na gładką masę. Wstawiam w misce ciasto do lodówki na pół godziny, a międzyczasie nastawiam piekarnik na 200 st. C, blachę wykładam arkuszem pergaminu, wyjmuję ciasto i wkładam do stożka z brystolu i wyciskam na blachę kolistymi ruchami miniaturowe lub średnie gwiazdek.
Wstawiam blachę na 10-15 min. do gorącego piekarnika na sam środek. Po upieczeniu wyjąć blachę i łopatką kuchenną zgarniam zrumienione stożki na tacę lub płaski talerz. Pozostały zapas ciasta wykorzystuję do pieczenia lub przechowuję na później.
Do jednej miski daję żółtka, rozpuszczone masło lub margarynę i śmietankę, a do drugiej mąkę, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia, siekane orzechy laskowe lub też mączkę orzechową i sezam biały.
Następnie łączę wszystkie składniki, dając mokre do suchych, wyrabiając ręką na gładką masę. Wstawiam w misce ciasto do lodówki na pół godziny, a międzyczasie nastawiam piekarnik na 200 st. C, blachę wykładam arkuszem pergaminu, wyjmuję ciasto i wkładam do stożka z brystolu i wyciskam na blachę kolistymi ruchami miniaturowe lub średnie gwiazdek.
Wstawiam blachę na 10-15 min. do gorącego piekarnika na sam środek. Po upieczeniu wyjąć blachę i łopatką kuchenną zgarniam zrumienione stożki na tacę lub płaski talerz. Pozostały zapas ciasta wykorzystuję do pieczenia lub przechowuję na później.