marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruche stożki bakaliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasteczka kruche są uwielbiane najbardziej przez najmłodszych, ale i domownicy wraz z gośćmi nimi nie gardzą, zwłaszcza, gdy wypiek jest wyśmienity.

Kruche stożki bakaliowe

Składniki:

Kruche stożki bakaliowe

 

  • 300 g. mąki pszennej tortowej,
  • 1/2 kostki masła lub margaryny do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • kartonik śmietanki 30 %,
  • 40 dag. siekanych orzechów laskowych lub 80 g. mąki orzechowej,
  • 3-4 pełne łyżki sezamu białego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • arkusz brystolu do wyciskania masy,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Kruche stożki bakaliowe
Zazwyczaj robię kruche ciastka w ten sam sposób, ale dziś urozmaicę ich przygotowanie.

Do jednej miski daję żółtka, rozpuszczone masło lub margarynę i śmietankę, a do drugiej mąkę, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia, siekane orzechy laskowe lub też mączkę orzechową i sezam biały.

Następnie łączę wszystkie składniki, dając mokre do suchych, wyrabiając ręką na gładką masę. Wstawiam w misce ciasto do lodówki na pół godziny, a międzyczasie nastawiam piekarnik na 200 st. C, blachę wykładam arkuszem pergaminu, wyjmuję ciasto i wkładam do stożka z brystolu i wyciskam na blachę kolistymi ruchami miniaturowe lub średnie gwiazdek.

Wstawiam blachę na 10-15 min. do gorącego piekarnika na sam środek. Po upieczeniu wyjąć blachę i łopatką kuchenną zgarniam zrumienione stożki na tacę lub płaski talerz. Pozostały zapas ciasta wykorzystuję do pieczenia lub przechowuję na później.