Sposób przygotowania:
Kruche tarteletki z morelową glazurą
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj jajko, cukier, skórkę z cytryny oraz pokrojoną na kawałki zimna margarynę. Szybko zagnieść ciasto.
Uformuj z niego kulkę, zawiń w folie spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Śliwki umyj, rozetnij i wypestkuj. połówki śliwek pokrój na cząstki.. Foremki do tarteletek posmaruj tłuszczem. Wylep przygotowanym ciastem.Spody ponakłuwaj widelcem, a potem posmaruj powidłami.
Cząstki śliwek ułóż na powidłach, formując rozetki. Posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni c. Piecz przez 30 minut. Konfiturę morelową podgrzej, przetrzyj przez sito i posmaruj wierzchy jeszcze ciepłych ciasteczek.
Uformuj z niego kulkę, zawiń w folie spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Śliwki umyj, rozetnij i wypestkuj. połówki śliwek pokrój na cząstki.. Foremki do tarteletek posmaruj tłuszczem. Wylep przygotowanym ciastem.Spody ponakłuwaj widelcem, a potem posmaruj powidłami.
Cząstki śliwek ułóż na powidłach, formując rozetki. Posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni c. Piecz przez 30 minut. Konfiturę morelową podgrzej, przetrzyj przez sito i posmaruj wierzchy jeszcze ciepłych ciasteczek.