haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 437]

Kruche trójkąty drożdżowe z cukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i chrupiące, słodko-kwaskowe cudownie rozpływające się ustach. Ciasteczka z ciasta drożdżowego wypełnione powidłami i obtoczone w panierce z cukru są idealne do kawy, na majówkę lub do pracy.

Kruche trójkąty drożdżowe z cukrem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kruche trójkąty drożdżowe z cukrem

 

  • 1 słoik powideł
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 1 białko do posmarowania ciasta
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 230 g margaryny lub masła
  • 33 g świeżych drożdży

Sposób przygotowania:

Kruche trójkąty drożdżowe z cukrem
1. Drożdże utarłam z 1 łyżką cukru, aż uzyskałam płyn. Dodałam śmietanę, wymieszałam i odstawiłam.

2. Na stolnicę wysypałam mąkę, zrobiłam w niej wgłębienie i włożyłam tam miękkie, pokrojoną na kawałki margarynę. Długim nożem posiekałam margarynę z mąką, dodałam jajko i żółtko, jeszcze chwilę wszystko razem posiekałam, po czym dodałam mieszankę drożdżową i zagniotłam rękami kulę ciasta. Podzieliłam na 3 części, owinęłam każdą z nich folią i odstawiłam do lodówki (koniecznie!).

3. Białko rozbiłam widelcem. Pierwszą kulę ciasta rozwałkowałam na stolnicy i pokroiłam na kwadraty 6x6 cm. Na każdy włożyłam trochę powideł, posmarowałam białkiem przeciwlegle narożniki i złożyłam po przekątnej na pół, zlepiając wyłącznie rogi, tak żeby powstały trójkąty. Tą sama czynność powtórzyłam z dwiema pozostałymi kulami ciasta.

4. Wierzchnią stronę ciastek posmarowałam białkiem i zamoczyłam w cukrze wysypanym na płaskim talerzu (tak jakbym panierowała, ale tylko z jednej strony).

5. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, ale jeśli ciastka nie są jeszcze złoto-rumiane, to należy piec dłużej.
KRUCHE TROJKĄTY DROŻDŻOWE Z CUKREM
Drozdże rozcieramy z cukrem i dodajemy śmietanę.
KRUCHE TROJKĄTY DROŻDŻOWE Z CUKREM
Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy do iej miękką margarynę.
KRUCHE TROJKĄTY DROŻDŻOWE Z CUKREM
Mąkę z margaryna i jajkami siekamy długim nożem.
KRUCHE TROJKĄTY DROŻDŻOWE Z CUKREM
Rozwalkowane ciasto kroimy na kwadraty i nakładamy powidła.
KRUCHE TROJKĄTY DROŻDŻOWE Z CUKREM
Ciastka maczamy w cukrze i ieczemy na złoty kolor.