Sposób przygotowania:
Drożdżowe ciasteczka z seremETAP 1:
Ser mielimy przez maszynkę o najmniejszych oczkach.
ETAP 2:
Budyń mieszamy z połową mleka. Pozostałe mleko gotujemy i wlewamy zawiesinę . Gotujemy budyń. Zdejmujemy z ognia i do ciepłego dodajemy cukier, masło oraz zmielony ser. Całość miksujemy na gładką masę.
ETAP 3:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną dodajemy cukier puder, jajo , pokrojoną na kawałki margarynę , śmietanę i pokruszone drożdże. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto mikserem.
ETAP 4:
Ciasto rozwałkowujemy. Nakładamy nadzienie przy użyciu rękawa cukierniczego i zwijamy rulonik. Kroimy na male kawałeczki jak szagówki.
ETAP 5:
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu można polukrować ale nie jest to konieczne.
robaczek