Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kruche z budyniem i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne i delikatne kruche ciasto z budyniem i śliwkami.

Kruche z budyniem i śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche z budyniem i śliwkami

 

  • ciasto:

 

  • 400g mąki
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150g cukru
  • 150g masła
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • nadzienie:
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 3 szklanki mleka
  • ok. 350g śliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche z budyniem i śliwkami
Składniki ciasta szybki połączyć i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je folią i włożyć do lodówki na ok. godzinę. (Ciasto można również przygotować wieczorem i następnego dnia piec ciasto). Śliwki umyć i pokroić po wypestkowaniu na ćwiartki. Tortownicę o śr. 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Mniej niż połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć w tortownicy, nakłuć widelcem i podpiec ok. 10 min. w 180st. C. W międzyczasie przygotować budyń z 3 szklanek mleka. Na podpieczone ciasto wylać jeszcze gorący budyń, poukładać gęsto śliwki i posypać je cynamonem. Resztę ciasta pokruszyć w palcach na powierzchni owoców. Piec ok. 50 min. w temp. 180st. C.
Kruche z budyniem i śliwkami
Ciasto rozwałkowac i przełożyć do tortownicy.
Kruche z budyniem i śliwkami
Na podpieczone ciasto wyłożyć budyń śmietankowy
Kruche z budyniem i śliwkami
Na budyniu ułożyć kawałki śliwek bez pestek.
Kruche z budyniem i śliwkami
Rozkruszyć drugą połowę ciasta na śliwkach po posypaniu ich cynamonem.

Tagi:

ciasto śliwki