madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 531]

Kruche ciasto z budyniowa pianką i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche ciasto z pyszną budyniową pianką, kawałkami rabarbaru i wierzchem z kruchego ciasta. Lekkie, kruche i szybko znika.

Kruche ciasto z budyniowa pianką i rabarbarem

Składniki:

Kruche ciasto z budyniowa pianką i rabarbarem

Kruche ciasto

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag. margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru

Budyniowa pianka

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

Owoce

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do blachy
  • mąka pszenna do posypania blachy

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z budyniowa pianką i rabarbarem

ETAP 1:

Kruche z budyniowa pianką i rabarbarem
Do przesianej mąki pszennej dodajemy pozostałe składniki

Do miski przesiewamy mąkę pszenną i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka oraz pokrojoną na kawałki margarynę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części w stosunku 60 % do 40%. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.

ETAP 2:

Kruche z budyniowa pianką i rabarbarem
Pokrojony rabarbar mieszamy z cukrem pudrem

Rabarbar myjemy i obieramy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z cukrem pudrem tak aby się ładnie oblepił.

ETAP 3:

Kruche z budyniowa pianką i rabarbarem
Ścieramy ciasto na blaszkę i lekko dociskamy.

Małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia który smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką pszenną. Większą część zmrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na blaszkę i lekko dociskamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

ETAP 4:

Kruche z budyniowa pianką i rabarbarem
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier waniliowy oraz cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy budynie, a na końcu wlewamy cienkim strumieniem olej i miksujemy, aż składniki się połączą.

ETAP 5:

Kruche z budyniowa pianką i rabarbarem
Na cieście układamy pianę i rabarbar

Na upieczone ciasto wlewamy pianę z białek, a na niej układamy osączony z powstałego soku rabarbar.

ETAP 6:

Kruche z budyniowa pianką i rabarbarem
Na wierzch ścieramy resztę ciasta

Na wierzch ścieramy resztę kruchego ciasta. Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.