Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Torcik tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Włoski deser z moją modyfikacją. W oryginale z wykorzystaniem podłużnych biszkoptów, a u mnie biszkopt przełozony masą śmietanową z serkiem mascarpone.

Torcik tiramisu

Składniki:

Torcik tiramisu

Biszkopt

masa

  • 300 ml śmietany 30%
  • 50 dag serka mascarpone
  • 1/3 cukru pudru
  • 1 łyżka likieru Amaretto
  • 2 łyżeczki żelatyny

Do nasączenia

  • 3 lyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 300 ml wody
  • 50 ml likieru Mascarpone

Do posypania

Sposób przygotowania:

Torcik tiramisu

Biszkopt

Torcik Tiramisu
Upieczony i wystudzony biszkopt przygotowany do przełożenia

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Do ubitej piany dodać cukier i dalej ubijać. Następnie ubijając dodać żółtka. Na koniec dodać przesiane mąki, Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około pół godziny

Przygotowanie kawy do nasączenie

Torcik Tiramisu
Kawa z amaretto przygotowana do nasączenia

Kawę zalać wrzątkiem. Po wystudzeniu dodać likier amaretto i wymieszać.

Masa

Torcik Tiramisu
Masa śmietanowa z mascarpone do przełożenia biszkoptu

Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem na pulchną masę. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i dalej ubijać. Na koniec dodać łyżkę likieru.

Układanie warstw

Torcik Tiramisu
Warstwa biszkoptu posmarowana masą śmietanową z serkiem

Biszkopt przekroić na pół. Spodnią warstwę nasączyć przygotowaną kawa. Posmarować połową masy

Wykończenie

Torcik Tiramisu
Gotowy torcik tiramisu

Masę przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Posmarować masą. Wierzch i boki obsypać kakao. Schłodzić w lodówce