Sposób przygotowania:
Torcik tiramisuBiszkopt
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Do ubitej piany dodać cukier i dalej ubijać. Następnie ubijając dodać żółtka. Na koniec dodać przesiane mąki, Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około pół godziny
Przygotowanie kawy do nasączenie
Kawę zalać wrzątkiem. Po wystudzeniu dodać likier amaretto i wymieszać.
Masa
Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem na pulchną masę. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i dalej ubijać. Na koniec dodać łyżkę likieru.
Układanie warstw
Biszkopt przekroić na pół. Spodnią warstwę nasączyć przygotowaną kawa. Posmarować połową masy
Wykończenie
Masę przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Posmarować masą. Wierzch i boki obsypać kakao. Schłodzić w lodówce