Sposób przygotowania:
Tort z masą krówkową i dżemem porzeczkowym
Robimy biszkopt: piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier, stopniowo dodajemy żółtka. Mąkę -oba rodzaje- przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodajemy suche składniki do biszkoptu, mieszamy drewnianą łyżką.
Ciasto przelewamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 40 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto zrzucamy z wysokości kolan i wstawiamy z powrotem do piekarnika (wyłączonego) i studzimy. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty, nasączamy wodą z cytryną.
Robimy masę krówkową:
Mleko łączymy z cukrem i aromatem waniliowym, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na średnim ogniu 2 godziny. Gęsta, wystudzoną masę miksujemy z masłem.
Biszkopt przekładamy dżemem i masą.
Ciasto przelewamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 40 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto zrzucamy z wysokości kolan i wstawiamy z powrotem do piekarnika (wyłączonego) i studzimy. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty, nasączamy wodą z cytryną.
Robimy masę krówkową:
Mleko łączymy z cukrem i aromatem waniliowym, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na średnim ogniu 2 godziny. Gęsta, wystudzoną masę miksujemy z masłem.
Biszkopt przekładamy dżemem i masą.