Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 653]

Tort z masą krówkową i dżemem porzeczkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Słodka masa krówkowa lubi połączenie z kwaśnym dżemem. Masa krówkowa i dżem porzeczkowy w połączeniu z czekoladowym biszkoptem tworzą pyszny tort.

Tort z masą krówkową i dżemem porzeczkowym

Składniki:

Tort z masą krówkową i dżemem porzeczkowym

 

 

  • Woda z cytryną do nasączenia biszkoptu

 

  • Masa krówkowa:
  • 6 szklanek mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • Aromat waniliowy
  • 7 dag masła

 

Sposób przygotowania:

Tort z masą krówkową i dżemem porzeczkowym
Robimy biszkopt: piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier, stopniowo dodajemy żółtka. Mąkę -oba rodzaje- przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodajemy suche składniki do biszkoptu, mieszamy drewnianą łyżką.

Ciasto przelewamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 40 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto zrzucamy z wysokości kolan i wstawiamy z powrotem do piekarnika (wyłączonego) i studzimy. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty, nasączamy wodą z cytryną.

Robimy masę krówkową: 

Mleko łączymy z cukrem i aromatem waniliowym, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na średnim ogniu 2 godziny. Gęsta, wystudzoną masę miksujemy z masłem.

Biszkopt przekładamy dżemem i masą.