Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Kruche z rabarbarem i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Połączenie rabarbaru i śliwek na kruchym spodzie, z bezą

Kruche z rabarbarem i śliwkami

Składniki:

Kruche z rabarbarem i śliwkami

 

  • kruche ciasto:
  • 3 szklanki maki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 200g masła
  • 3 łyżki śmietany
  • kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • beza:
  • 5 białek
  • pół szklanki cukru
  • kopiata łyzeczka mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Kruche z rabarbarem i śliwkami
Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać, dodać masło i posiekać razem całosc na stolnicy. Dodać kolejno 5 żółtek i 3 łyzki śmietany, wyrobić dokładnie ciasto, które następnie zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Wyjąć, wykleić ciastem spód formy, podpiec w 180st przez 15 minut. Kiedy ciasto ostygnie, wyłożyć na wierzch rabarbar i odsączone śliwki z kompotu (ja robiłąm kompot ze śliwek podzielonych na połówki, sprawdziły się świetnie do ciasta),a na owoce wyłozyć ubite na sztywno białka z cukrem i mąką ziemniaczaną. Piec około 40 minut w 180st.