Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Kruche ze śliwkami i budyniową pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię piec ciasta i patrzeć jak moi domownicy się nim zajadają. Takie ciasto można przygotować z różnymi owocami.

Kruche ze śliwkami i budyniową pianką

Składniki:

Kruche ze śliwkami i budyniową pianką

Ciasto :

  • żółtka jaj - 5 szt
  • mąka - 3 szkl
  • śmietana kwaśna - 1/2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opak
  • cukier - 0,5 szkl
  • margaryna lub masło - 250 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Pianka budyniowa:

  • białka jaj -5 szt
  • olej -0,5 szkl
  • budynie śmietankowe - 2 opak
  • cukier -1 szkl
  • sól - szczypta

Dodatkowo :

  • śliwki jasne i ciemne
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Kruche ze śliwkami i budyniową pianką
Ciasto:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Przesiać do miski, dodać zimne pokrojone masło lub margarynę, posiekać nożem. 

Zrobić w mące dołeczek, dodać żółtka i inne składniki, zagnieść ciasto. 

Podzielić ciasto na dwie nierówne części, mniejszą i większą. 

Przełożyć ciasto do foliowych torebek, włożyć na 25 minut do lodówki. 

Śliwki opłukać, osączyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę.

Pianka budyniowa :

Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 

Do ubitej piany dodawać po trochu cukru, cały czas ubijać. 

Następnie wsypać do piany budyń , dokładnie wymieszać. 

Pod koniec mieszania dolewać cienkim strumieniem olej, dokładnie zmiksować. 

Blachę o wymiarach ( 25x36) wysmarować tłuszczem, wyłożyć większą część ciasta, wylać na ciasto, piankę budyniową, posypać pokrojonymi w kostkę śliwkami.

Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop.

Piec przez około 55 minut.

Ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.