Sposób przygotowania:
Kruche ze śliwkami i budyniową pianką
Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Przesiać do miski, dodać zimne pokrojone masło lub margarynę, posiekać nożem.
Zrobić w mące dołeczek, dodać żółtka i inne składniki, zagnieść ciasto.
Podzielić ciasto na dwie nierówne części, mniejszą i większą.
Przełożyć ciasto do foliowych torebek, włożyć na 25 minut do lodówki.
Śliwki opłukać, osączyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę.
Pianka budyniowa :
Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodawać po trochu cukru, cały czas ubijać.
Następnie wsypać do piany budyń , dokładnie wymieszać.
Pod koniec mieszania dolewać cienkim strumieniem olej, dokładnie zmiksować.
Blachę o wymiarach ( 25x36) wysmarować tłuszczem, wyłożyć większą część ciasta, wylać na ciasto, piankę budyniową, posypać pokrojonymi w kostkę śliwkami.
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop.
Piec przez około 55 minut.
Ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Przesiać do miski, dodać zimne pokrojone masło lub margarynę, posiekać nożem.
Zrobić w mące dołeczek, dodać żółtka i inne składniki, zagnieść ciasto.
Podzielić ciasto na dwie nierówne części, mniejszą i większą.
Przełożyć ciasto do foliowych torebek, włożyć na 25 minut do lodówki.
Śliwki opłukać, osączyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę.
Pianka budyniowa :
Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodawać po trochu cukru, cały czas ubijać.
Następnie wsypać do piany budyń , dokładnie wymieszać.
Pod koniec mieszania dolewać cienkim strumieniem olej, dokładnie zmiksować.
Blachę o wymiarach ( 25x36) wysmarować tłuszczem, wyłożyć większą część ciasta, wylać na ciasto, piankę budyniową, posypać pokrojonymi w kostkę śliwkami.
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop.
Piec przez około 55 minut.
Ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.