Sposób przygotowania:
Ucierane ciasto z jabłkami i śliwkamiETAP 1:
Jajka ubijamy, aż będą puszyste. Dodajemy cukier, miksujemy.
Margarynę ucieramy na puch.
ETAP 2:
W kolejnym naczyniu łączymy składniki suche: mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, cynamon, kurkumę, przyprawę do piernika i skórkę z cytryny.
Składniki suche łączymy z masą jajeczną oraz margaryną, ucieramy.
ETAP 3:
Przygotowujemy owoce: myjemy je, jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w plastry lub półplasterki. Śliwki kroimy na ćwiartki, wyrzucamy pestki.
ETAP 4:
Owoce dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej blachy. Pieczemy przez ok. 50 minut w 170 st. C.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.