Sposób przygotowania:
Kruchy placek
Z mąki, masła, łyżki wody i soli zrobić kruche ciasto, rozwałkować i włożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Podpiec w dobrze nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor (ok. 15 min.). Ubić pianę z białelc i ubijając w dalszym ciągu dodawać cukier puder, a następnie rozkłócone widelcem żółtka. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę ze sproszkowanymi przyprawami i szczyptą soli, następnie mieszając, dodawać ją do ubitej piany z cukrem i żółtkami na przemian z kwaśną śmietaną. Na końcu dodać zmielone orzechy, rodzynki, stopione i ostudzone masło oraz wino; wszystko lekko wymieszać. Wylać masę na podkład z ostudzonego kruchego ciasta, włożyć do bardzo gorącego piekarnika, po 5 min, zmniejszyć ogień i piec ok. 40 min. w średnio gorącym piekarniku. Krajać po zupełnym ostudzeniu.