jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kruchy placek owocowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Czasem, gdy mamy niespodziewanych gości można przygotować ciasto na bazie kruchego , gotowego ciasta.

Kruchy placek owocowy. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruchy placek owocowy.

 

  • płat ciasta kruchego
  • 1,5 l jabłek na szarlotkę
  • mrożone wiśnie lub porzeczki czarne
  • 1 kisiel cytrynowy
  • pół szklanki wiórków kokosowych

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kruchy placek owocowy.
Mieszamy jabłka z kisielem, rozmrożonymi wiśniami lub porzeczkami oraz wiórkami kokosowymi.
Płat ciasta lekko rozwałkowujemy , jeśli trzeba i wykładamy je na formie z brzegiem na papierze do pieczenia (często załączony do mrożonki). Skrawki ciasta które pozostały kroimy w paseczki - posłużą do dekoracji.
Rozkładamy masę owocową na cieście.
Ze skrawków układamy ozdoby na owocowej warstwie.
Pieczemy placek w temp. 180 stopni C przez około 40 minut w zależności od grubości warstwy.
Podajemy po ostudzeniu.
Kruchy placek owocowy.
Rozkładamy masę owocową na cieście i dekorujemy skrawkami ciasta.
Kruchy placek owocowy.
Pieczemy do chwili, aż dekoracja z ciasta się zrumieni.