Sposób przygotowania:
Kruchy placek z marmoladą
Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść do otrzymania jednolitego ciasta. Owinąć go w folię i schłodzić w lodówce około 30-60 minut. Po tym czasie podzielić na dwie równe części. Jedną schować z powrotem do lodówki, a drugą rozwałkować na kształt formy o wymiarach około 34x25 cm.. Rozwałkowane ciasto umieścić w posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce (lub wyłożonej papierem do pieczenia) Na ciasto wyłożyć warstwę marmolady. Pozostałe ciasto rozwałkować i wykrawać paski. Po przekątnej ułożyć z nich kratkę na marmoladzie. Jajko wymieszać z śmietaną i posmarować nim kratkę. Piec w 180st.C do zarumienienia (około 30-40 minut.) Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem (opcjonalnie) Smacznego!
Przepis zaczerpnięty z: przepisy.net.
Przepis zaczerpnięty z: przepisy.net.