akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Kruchy placek z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Spojrzałam do szafki i widzę dużą marmoladę, która stoi tam już dłuższy czas. Patrzę na datę ważności-3 dni do przeterminowania. Więc trzeba coś z nią zrobić. Postawiłam na kruchy placek z dużą ilością marmolady.

Kruchy placek z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruchy placek z marmoladą

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 300 g. marmolady, np. wieloowocowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany

 

Sposób przygotowania:

Kruchy placek z marmoladą
Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść do otrzymania jednolitego ciasta. Owinąć go w folię i schłodzić w lodówce około 30-60 minut. Po tym czasie podzielić na dwie równe części. Jedną schować z powrotem do lodówki, a drugą rozwałkować na kształt formy o wymiarach około 34x25 cm.. Rozwałkowane ciasto umieścić w posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce (lub wyłożonej papierem do pieczenia) Na ciasto wyłożyć warstwę marmolady. Pozostałe ciasto rozwałkować i wykrawać paski. Po przekątnej ułożyć z nich kratkę na marmoladzie. Jajko wymieszać z śmietaną i posmarować nim kratkę. Piec w 180st.C do zarumienienia (około 30-40 minut.) Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem (opcjonalnie) Smacznego!

 Przepis zaczerpnięty z: przepisy.net.
Kruchy placek z marmoladą
Wyłożenie ciasta do blaszki z papierem do pieczenia.
Kruchy placek z marmoladą
Wysmarowanie ciasta warstwą marmolady.
Kruchy placek z marmoladą
Ułożenie kratki na marmoladę i wysmarowanie ją jajkiem.
Kruchy placek z marmoladą
Upieczony, kruchy placek z marmoladą.