Sposób przygotowania:
Kruchy placek z masą jabłkową z kisielem
Ciasto: Mąkę przesiać, posiekać z masłem,jajkami i resztą składników. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut.Po tym czasie ciasto przekroić na dwie części- jedną większą na spód, a drugą mniejszą na wierzch placka. Większy kawałek rozwałkować. Wylepić nim posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę. Nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku ok. 15 minut w 190 stopni. Masa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier i zagotować. Gotować kilka minut, jeśli trzeba można dodać kilka łyżek wody. Odstawić jabłka z ognia i szybko wsypać kisiel w proszku. Gotować jeszcze minutę. Wymieszać, aby nie zrobiły się grudki i wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Rozwałkować mniejszą część ciasta i przykryć nim masę jabłkowo - kisielową. Nakłuć. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około pół godziny. Posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuje lekko ciepły.